Adil Avaz (Ezgiler ve Marşlar)

Kendine has özgün sesi ve yorumuyla Adil Avaz'ın marş ve ezgilerden oluşan onlarca eserini dinleyin.

  1. Adil Avaz - Senin Adın Özgürlük Olsun
  2. Adil Avaz - Zeynebim
  3. Adil Avaz - Sevdiceğim
  4. Adil Avaz - İntifada
  5. Adil Avaz - Koşun Çocuklar
  6. Adil Avaz - Anneye Selam
  7. Adil Avaz - Başkaldırdım
  8. Adil Avaz - Arkadaşım
  9. Adil Avaz - Bedir Gençliği
  10. Adil Avaz - Benim Kavgam
  11. Adil Avaz - Bundan Sonra
  12. Adil Avaz - Gel Gel
  13. Adil Avaz - Insanlık Kavgası
  14. Adil Avaz - Çoban Yıldızı
  15. Adil Avaz - Çile
  16. Adil Avaz - Minareler
  17. Adil Avaz - Kerbela
  18. Adil Avaz - Sen Yürü
  19. Adil Avaz - Şeyh Şamil
  20. Adil Avaz -Alisamadim
  21. Adil Avaz - Dağlar
  22. Adil Avaz - Gittiği Yolu
  23. Adil Avaz - İnsan
  24. Adil Avaz - Gururlanma
  25. Adil Avaz - Gel Gör Beni
  26. Adil Avaz - Kardeşime
  27. Adil Avaz - Neredesiniz
  28. Adil Avaz - Memleketim
  29. Adil Avaz - Meydan Okuyorum
  30. Adil Avaz - Sevdiceğim
  31. Adil Avaz - Özgürlük
  32. Adil Avaz - Selam Vermedim
  33. Adil Avaz - Sevgili Yarim
  34. Adil Avaz - Şafak Devrim Vaktidir
  35. Adil Avaz - Şehadet Öncüleri
  36. Adil Avaz - Zamaneler
  37. Adil Avaz - Umutlarım
  38. Adil Avaz - Umuda Doğru
  39. Adil Avaz - Silvanli
  40. Adil Avaz - İnsanlık Kavgası
  41. Adil Avaz - Sen Yürü
  42. Adil Avaz - Çoban Yıldızı
  43. Adil Avaz - Minareler
  44. Adil Avaz - Şeyh Şamil
  45. Adil Avaz - Kerbela
  46. Adil Avaz - Gel Gel
  47. Adil Avaz - İsyan Türküleri
  48. Adil Avaz - Delikanlı
  49. Adil Avaz - Masallar
  50. Adil Avaz - Endülüs

Adil Avaz, Benim Kavgam

Adil Avaz neyin kavgasını vermişti?

Şu üç günlük dünya cenderesinde herkesin kendine has bir kavgası vardır. Herkes bir şekilde bir şeylerin kavgasını verir. Kimi işinin, kimin eşinin, kimi aşının, kimi evladının, kimi hevasının, kimi dünyasının, kimi de davasının kavgasındadır. Kişi gerekli ve önemli gördüğü şeylerin, işlerin, düşüncelerin savaşını vermeye kalkışır. Gereksiz olan eleksizdir, emeksizdir. Dikkate değmez. Uğraşmalara gelmez. Bir fayda görülmez ondan. Bir yaraya merhem diye sürülmez.

Yalnızca Rabbine boyun eğerek bütün kullukların ezici dişlilerinin boyunduruğundan felaha erişen her mümin kul, La ilahe illallah gibi ulvi bir giriş, kalış ve davranış cümlesini dava edinmekle yükümlüdür. Dava edinerek onun payidar olmasının kavgasını kuşanır. İşte bu tevhid davasını öz bir halde yansıtan sözleri sesine işleten, damar damar kanında gezdiren yiğit ezgicimiz, marşçımız Adil Avaz... Öyle tok bir sesi var ki bu adamın, dudakları kıpırdayınca yerler titriyor, gökler de inleyerek bu duruma kayıtsız kalmıyor sanki. Ses önemli tabi. Ne söylediğinle birlikte, nasıl söylediğin de çok önem taşır. Adil Avaz, derdini en delikanlı ses tonuyla okumuştur bütün ezgilerinde. Dinleyip de etkilenmeden geçeni tanımıyorum, bilmiyorum.

Kahramanlığın bir tür ezgisel yönünü temsil eder o. “Benim Kavgam” albümüyle 92’de ısındırdığı nefesinin tazeliği, hâlâ ezgilerinin üzerinde fokurdayıp duruyor. Toplamda on eserin bulunduğu bu albüm çalışmasının üzerinden iki on sene geçmiş olsa da, ben tesirinin daha nice on yıllara yayılacağını inanıyorum. Ezgilerinin hepsi ağır bir iklim taşıyor adlarında içten içe. Dinlemeye dalmışken bazen acıdan inlemeye dalmış halde buluyorsunuz kendinizi.

Yüreğini, canını ortaya koymak buna denmez de başka neye denir?

İnsanların beyaz-siyah, Türk-Kürt olması onun için ayrıştırıcı özellik taşımıyor; dinde, dertte bir isek benim için bu kâfi, der “Benim Kavgam”da Adil Avaz. Çocukları hareketlendirir “Koşun Çocuklar” ezgisinde; savaşın evlatlarına yapılan oyunları birer birer hiciv diliyle anlatır. “Selam Vermedim” diyerek kendine dönük öyle bir özeleştiri gerçekleştirir ki, bunun dozunun derecesini ancak dinleyince ölçebilirsiniz. İnsan cinsinin ne ve nasıl olduğu üzerinde sorgulayıcı ifadeleri buluyoruz “İnsan” çalışmasında. Ağıtsal bir yorumla şenlendirdiği “Anneciğim” eseri, yaşanmışlıkların, göğüslenen çilelerin faillerinden dem vurur.

Bir “Zeynebim” var ki bir “Zeynebim”, yıllardır süregelen tavizsiz mücadelenin apaçık resmidir bu ezgi. Tâ eylülden kalan kara kışların hesabına kalmamalarını tavsiye ediyor bacılarına, Zeyneplere. Siz mücadelenize devam edin yeter ki, ben Torus’u yere serer, Fırat’a-Tuna’ya setler çekerim, diyor. İşte yüreğini, canını ortaya koymak buna denmez de başka neye denir? Hâkimiyet Allah’ındır, kimin bundan şüphesi olabilir! Eğer bundan şüphe duyulmuyorsa, bu hakikate uygun yaşamanın zorunluluğunda olmalı müminler. Tahta beşiklerde umut sallayan, bir kavga için gül yetiştiren yarına sevdalı anneye, annelere selam veriyor içtenlikle sanatçımız.

Direnmenin ve bilenmenin kol gezdiği bir albüm olan “Benim Kavgam”, Adil Avaz gibi mutedil bir avaz sahibinin ihlâsından coşup geliyor. Onun ezgileri, dinlemekle dondurulacak kadar hafif değil. Lakin her zihnin kaldıramayacağı kadar da ağır ve kahır yüklü. Biz kaldırabildiğimizden değil, bu yükü beraber omuzlanalım için bahis açtık ondan.

Her albümünün ayrı bir güzelliği var sanatçımızın. Sadece “Benim Kavgam” demeyi kâfi görmemiş: “İsyan Türküleri”, “Meydan Okuyorum”, “Silvanlı” ve “Çoban Yıldızı” albüm çalışmalarını da Asır Ajans mihmandarlığında kardeşlerine ulaştırmıştır. Birkaç yıl evvel tekrar albüm çıkarma düşüncesi olduğunu duymuştuk; ama ses-seda yok şu anda. En son albümü olan “Çoban Yıldızı”nı 99’da buluşturmuştu bizlerle. Dileğimiz, yeni albümleriyle bizi buluşturma geleneğini sürdürmesi yönündedir. Kavganın mümincesine dalmak için Adil Avaz ezgilerine buyurun siz de.

Fatih Pala
Kaynak: dunyabizim.com

 

Share Share Editor: editor | Posted: 2013/12/13 | Views: 7177

Comments

6 + 17 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor