Robot Arılar Geliyor

Arıların toplu ölümleri üzerine harekete geçen bilim adamları robot arılar üretti. Mekanik arılar doğadaki orijinali gibi çiçek dölleme görevini yerine getirebiliyor.

Çiçekleri dölleyen polenleri taşıyarak meyve ve sebzelerin oluşmasını sağlayan arıların toplu halde yok olması üzerine robot arı geliştirildi.

ABD'li bilim insanlarının ürettiği RoboBee, doğadaki orijinali gibi çiçek dölleme görevini yerine getirebiliyor.
Şimdilik 15 dakika uçabildiği ve enerji yenileme problemi olduğu belirtilen RoboBee'lerin iki yıl içinde geliştirilereceği öngörülüyor.
Kanat genişliği sadece 3 cm olan, 80 miligram ağırlığındaki RoboBee, dünyanın en küçük ve uçabilen robotu unvana da sahip.
Bilim insanları, RoboBee'yi inşa edebilmek için milimetrenin altına inen çözünürlük seviyesinde çok zor bir çalışma gerçekleştirdi. Balata ve civataların anlamsız kaldığı kadar küçük bir boyutta olan RoboBee, çok farklı bir yöntemle bir araya getirildi.
RoboBee, birbirlerine yapıştırıcı ile tutturulabilen farklı materyallerin kullanıldığı düz levhalarla bir araya getirildi. Levhaların katlanabilir olması, RoboBee'nin bir araya getirilmesini kolaylaştırdığı gibi hareket kabiliyetini artırdı.

Kaynak

Share Share Editor: ertu67 | Posted: 2013/08/05 | Views: 2203
Tag: robot, arılar

Comments

17 + 10 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor