On Parmak Klavye Dersleri

  1. Bilgisayar Kullanırken Doğru Oturma Şekli Nedir?
  2. Ofiste Yapılabilecek El ve Kol Egzersizleri
  3. Yazı Yazarken Parmakların Klavyenin Konumu Nasıl Olmalı?
  4. Learn to Touch Type 
  5. Learn to Touch Type 
  6. Computer Typing Lessons
  7. Computer Typing Lessons
  8. Computer Typing Lessons
  9. Computer Typing Lessons
  10. Computer Typing Lessons
  11. Computer Typing Lessons
  12. Computer Typing Lessons
  13. Learn Fast Typing
  14. 10 Parmak Klavye Programı
  15. Finger Therapy Exercises
  16. F Klavye mi? - Q Klavye mi? - Seminer  
  17. F Klavye Hakkında - Ahmet Turan Alkan Tv Programı
  18. F Klavye Nasıl Ortaya Çıktı?
  19. On Parmak Klavye Kullanımı
  20. On Parmak
  21. On Parmak Öğreniyorum
  22. On Parmak Programı

 

Q Klavye Hakkında

Q klavye ya da QWERTY, dünyada en çok kullanılan[1]ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olan bilgisayar ve daktilo klavyesi.
Q klavyenin patentini, 1874'te Christopher Latham Sholes tarafından almış ve Sholes aynı yıllarda QWERTY'nin patentini daktilo işleriyle uğraşan E. Remington and Sons şirketine satmıştır. Günümüzde NASA, Sholes'un anısına, bir astroidi "6600 Qwerty" olarak adlandırmıştır.
Ancak Q klavye standardı ne İngilizce ne de başka bir dile uygun olarak geliştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Sholes, icat ettiği yazı makinesinin mekanik harf kollarından herhangi ikisi aynı anda kağıda doğru havalandığında sıkışmaya neden olduklarını fark eder. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere[kaynak belirtilmeli] harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.

Türkçede sık kullanılan tuşların F klavyedeki dağılımı

Türkçede sık kullanılan tuşların Q klavyedeki dağılımı
Bir söylentiye göre de ilk üretilen yazı makinesinin adı “Sholes & Glidden Type Writer” olarak geçer. Buradaki “Type Writer” kelimelerini oluşturan harflerin tamamı Q klavyenin en üst sırasında yer almaktadır. Böylece satıcılar, bir kağıda kolayca “Type Writer” yazarak ürünlerinin yeteneğini karşılarındakine gösterme şansı bulmaktadırlar.
Klavyenin adı üstündeki harflerden gelir. "Q klavye" adı, harflerin sol üst köşesindeki "Q" harfinden gelir. "QWERTY" adı ise sol üst köşeden sağa doğru 6 harfin yan yana getirilmesiyle meydana gelmiştir.
Bilgisayarlar çıktıktan sonra da daha önceden on parmak yazmayı öğrenenlerin işini zorlaştırmamak amacıyla aynı dizge korunmuştur.
Q Klavyenin bu rastgele harf dizilimi İngilizce yazımı zorlaştırdığından İngilizce'ye uygun bir standart geliştirmek için Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce’de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak’ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır.
Ancak daktilo ustalarının Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması nedeniyle ve 40 milyon daktilonun değiştirilme maliyeti ortaya çıkınca Dvorak’ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider.
Q Klavye standardı Türkiye'de bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır, ancak Türkçe'ye uygun değildir. Çünkü Q klavyede, Türkçede en çok kullanılan harfler, uygunsuz bir biçimde yerleşmiş durumdadır.
Bu nedenle İhsan Sıtkı Yener başkanlığındaki biliminsanları, araştırmaları sonucu F klavyeyi meydana getirmişlerdir. F klavye, Türkçeye en uygun klavye dizgesidir. 
 

F Klavye Hakkında

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te sağlayabildi. Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan on parmak yöntemi ile Türkçe için uygun klavye 20 Ekim 1955'te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'nce Standart Türk Klavyesi olarak onandı [1].
Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir. 25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye İnkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.
Q klavye ile karşılaştırılması [değiştir]

Q klavyede sık kullanılan tuşların dağılımı
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni bu klavyede yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede çok kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir. Art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir[2][3]. Q klavyede hızlı yazılamamasının temel nedeni bu klavyenin İngilizceye özel hazırlanmış olması değil, daktilonun harf çubuklarının hızlı yazmada sıkışmaması için tasarlanmış olmasıdır. Ayrıca, parmakların klavyede harften harfe geçerken kaybettiği zamana ilişkin yapılan simülasyonlarda, F klavyenin Q klavyeden ortalama %11 daha hızlı olduğu saptanmıştır [4]. Gene aynı araştırmada, günümüz Türkçesine göre F klavye'de birkaç tuşun yeri hafifçe değiştirilirse Q klavye'ye göre %46 daha çabuk yazılabileceği de görülmüştür.

Kaynaklar: wikipedia.org

                wikipedia.org

F Klavyenin Sırrı (Haber)

Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türk Grup Başkanlığı (Intersteno-Türk) Yönetim Kurulu üyesi Sevilay Gündoğdu, F klavyenin zekayı geliştirdiğini savundu.

Bilgisayarın yaygınlaşmasıyla Türkiye'de Q klavye kullanımı oranı arttı. Intersteno-Türk gibi kurumlar başta olmak üzere F klavye savunucuları, 40'lı yıllarda daktilo öğretmeni İhsan Yener öncülüğünde tasarlanan F klavyenin yeniden yaygınlaşması mücadelesi veriyor. Intersteno-Türk aracılığıyla uluslararası klavye yarışmalarına katılan F klavye kullanıcıları da uluslararası alanda büyük başarılar elde ediyor.

Intersteno-Türk Yönetim Kurulu üyesi Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe'de en çok kullanılan harfler göz önünde bulundurularak tasarlanan F klavyenin, kullanıcılarına büyük avantajlar sağladığını aktardı.

F klavyeyi 10 parmak kullanabilen kişinin daha az enerjiyle daha hızlı şekilde yazmasının mümkün olduğunu dile getiren Gündoğdu, "Sadece 2 harften oluşan 'az' kelimesini bir Q klavye kullanıcısı 1 saniyede, 10 parmak F klavye kullanabilen kişi ise saniyenin onda biri hızla yazar. 2 bin kelimelik bir raporu Q klavye kullanan bir kişi yaklaşık 2 saatte, 10 parmak F klavye kullanabilen kişi 30 dakikada yazar" dedi.

Gündoğdu, Türk yarışçıların, 1957'den bu yana F klavye ile katıldıkları uluslararası yarışmalarda, 32'si rekor olmak üzere 67 şampiyonluk elde ettiğini belirtti.

ZEKAYA ETKİSİ

F klavye kullanan kişinin, Q klavye kullanıcısına kıyasla ''kireçlenme gibi'' sağlık sorunlarını daha az yaşadığını aktaran Gündoğdu, F klavyenin zekaya etkisini ise şöyle açıkladı:

"İnsan beyni iki lobdan oluşur. İnsanlar doğdukları andan itibaren beynin her iki yarısını da kullanır. Zaman içinde, örneğin tek elimizi kullanmamız sebebiyle beynimizin her iki yarısı arasında bağlantı sağlayan hücreler ölmeye başlar, bir yarısı gelişirken, diğer yarısı zayıf kalır. Dahiler, bir şekilde beyinlerinin her iki yarısını da kullanabilen, bu yeteneklerini kaybetmeyen kişilerdir. Bilim adamları beynin iki yarısı arasında kaybolan bağlantının yeni hücreler üretilerek tekrar kurulabileceğini ve yeniden kurulan bu bağlantının zekada 5-6 kat gelişme sağlayabileceğini tespit etmişlerdir. Bu bağlantının yeniden kurulabilmesi için önerdikleri en önemli yöntem; iki eli de aynı anda senkronize bir şekilde kullanma alışkanlığı kazanmaktır. On parmakla bakmadan F klavye kullanma tekniği de her iki eli ve hatta her parmağı senkronize bir şekilde ayrı ayrı kullanmayı sağladığı için çocukların zekalarını korumalarını, yetişkinlerin zekalarını kat kat artırmalarını sağlamaktadır."

F KLAVYE İNGİLİZCE'DE DE ETKİLİ

Gündoğdu, F klavye kullanıcılarının, yalnızca Türkçe'de değil, İngilizce metinlerde de başarılı olduklarını kaydetti. Q klavyenin, kullanıcının yazma hızını düşürme üzerine tasarlandığını belirten Gündoğdu, şunları aktardı:

"Daktilo makinesinin mekanik harf kollarından her hangi ikisinin aynı anda kağıda doğru havalanması sonucu sıkışmaya neden oldukları fark edilmiş. Teknik olarak aşılamayan bu sorunu en aza indirmek için kullanıcının hızını yavaşlatma adına bu soruna dizilimde değişiklik yapılmış, İngilizce'de ve bir çok dilde en çok kullanılan 'a' harfinde olduğu gibi, en çok kullanılan harfler, parmakların en zor ulaşabileceği bölgelere yerleştirilmiş. Böylece hız yavaşlatılarak, harf kollarının sıkışması önlenmiş ve Q klavye dizilimi ortaya çıkmış. Daktilo öğretmenliği yapan 'F klavyenin babası' İhsan Yener başkanlığındaki bir komisyon, 1940'lı yıllarda 'Standart Türk Klavyesi'ni tasarlamak için yola çıkmış. Komisyon, Türkçe'deki 30 bin kelimede yer alan 183 bin 596 harfi tasnif etmiş. En çok kullanılan a, e, k, i, m ,l, t ve r harfleri göz önünde bulundurularak, harfler sol elde yüzde 49, sağ elde yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde yerleştirilmiş ve F klavye ortaya çıkmış. Dolayısıyla Q klavye hızı düşürmek, F klavye artırmak için tasarlanmıştır."

TÜRKLER DOPİNG Mİ YAPIYOR

Şampiyon F klavyecilerden Recep Ertaş, 1975 Gençler Dünya Şampiyonluğu'nun ardından yarışçılık kariyerine ara verdiğini, İhsan Yener'in kendisini 34 yıl aradan sonra davet etmesi üzerine, 2008 Yetişkinler Dünya İnternet Çok Dilli Şampiyonluğu ve 2009 Yetişkinler Dünya Şampiyonluğu kazandığını söyledi.

Yarışmalarda F klavyenin kendilerine büyük avantaj sağladığını, yabancı yarışmacıların "Türkler doping mi yapıyor" iddiasında bulunduğunu anlatan Ertaş, "F klavye, hızlı yazma üzerine tasarlanmış bilimsel bir klavyedir. Harfler öylesine serpiştirilmiş değildir. Kullanıcısına büyük bir hız kazandırdır. Ayrıca metotlu şekilde F klavye kullanabilen birisi, elinin altında hangi klavye olursa olsun, bakmadan yazdığı için, her klavyeyi aynı hızda kullanabilir" diye konuştu. 

F KLAVYE BİLEN ÇOCUK HAYATA 1-0 ÖNDE BAŞLAR

İş yaşamında F klavyenin avantajlarını yaşadığını ifade eden Recep Ertaş, ''Tez yazımı gibi işler yapmıştım ve hayatımı F klavyeden kazandım. Çocuğunuza F klavye öğretirseniz bir meslek öğretmiş oluyorsunuz. Hayata 1-0 önde başlar. F klavye bilen, diğerlerinden daha öndedir. Başta adliyeler olmak üzere bir çok yerde rahatlıkla iş bulabilir'' dedi.

İnternet üzerinden yapılan Dünya Klavye Şampiyonası'nda ikincilik elde eden Emrah Kuyumcu ise F klavye öğreniminin doğru bir metotla yapılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: internethaber.com

                   

Share Share Editor: nihavend | Posted: 2013/06/05 | Views: 8527

Comments

5 + 18 =
Name 08/20/2013 05:51:49
Videolar ingilizce ve ayrıca q klavye eğitimi veriliyor. Ne samimiyetsiz bi çalışma olmuş bu.
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor