Meme Kanserinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Meme Kanserinin Nedenleri

Meme kanseri meme üzerinde yer alan hücrelerde yer alan bozukluklar sonucu oluşur. Vücudumuz sayısız miktarda yer alan hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun yapı taşlarıdır ve her hücrenin belirli bir ömrü vardır.

Ancak değişen nedenlere bağlı olarak bazen bu hücrelerin yapılarında meydana gelen değişimler sonucunda hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar. Bu artış o kadar hızlıdır ki sonunda hızlı bir yayılım başlar ve sağlıklı hücrelerin ölümü başlar. Bu oluşum hangi organda ise kanser o organın adı ile anılır. Meme hücrelerinde yaşanan değişim de meme kanseri olarak adlandırılır.

Memede yer alan hücrelerin yapılarının bozulmasına neden olan en önemli etkenin genler olduğu düşünülmektedir. Yani ailenizde birinci dereceden anne ve kardeşleriniz de meme kanseri olan var ise genleriniz de bu hastalığa neden olan bir bozukluk olma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca aşırı kilo alma, bazı hormon hapları, yüksek radyasyona maruz kalma ve menopoz yaşı meme kanserini tetikleyen diğer etkenler arasında yer almaktadır.

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanseri son yıllarda görülme sıklığını artırmasına rağmen kadınların konu hakkında artık çok daha bilinçli olması neden ile ölüm oranı düşen bir kanser türüdür. Meme kanserinin tanı süreci ne kadar erken başlarsa tedavinin kalitesi  artacaktır.

Bu nedenle meme kanseri riskine karşı her kadının en az ayda bir kere düzenli olarak elle kendi kendine meme muayenesi yapması gerekmektedir. Bu muayene esnasında kadınlar önce ayna karşısında memelerinde fiziki bir değişim olup olmadığı kontrol etmeli ardından da elle memelerini ve koltuk altlarını kontrol ederek kitlesel bir sertlik olup olmadığını tespit etmeleri gerekmektedir. Meme kanserinin erken dönem belirtileri arasında meme başının deformasyonu, memede kızarıklık, memede şişkinlik ve memede ele gelen kitlesel sertlikler yer almaktadır. Bu belirtilerden sadece birini bile fark etmeniz durumunda hemen doktora başvurmanız gerekir.


Meme Kanserinde Tedavi Süreci

Meme kanserinin tedavi sürecini belirleyen en önemli etken kanserin teşhis edildiği evredir. Bunun yanı sıra meme kanserine yakalanan hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve psikolojik durumu da tedavi süreci için oldukça belirleyici olan etkenler arasında yer almaktadır.

Meme kanserinin erken dönem tanısında hastanın genel sağlık durumu da elverişli ise ilk tercih edilen yöntem cerrahi tedavi yöntemidir. Bu yöntemde kanser oluşumunun meydana geldi hücre kitlesi çıkarılarak alınmaktadır. Eğer kanser çok erken bir dönemde yakalandıysa sadece kanseri oluşumun yer aldığı kitle çıkarılır. Ancak ilerleyen evrelerde memenin bir kısmının yada tamamının alınması da gerekebilir. Bunun yanı sıra ameliyattan sonra hastaya radyoterapi gibi tamamlayıcı tedavilerin uygulanıp uygulanmayacağı da yine kanserin evresine bağlı olarak seçilir. Son evrede yakalanan meme kanserlerinde sadece radyoterapi ve hormon tedavisi gibi alternatif tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

memekanseri.gen.tr

İlgili Bağlantılar:

Cilt Kanseri Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Share Share Editor: asmer | Posted: 2011/12/22 | Views: 4723

Comments

8 + 6 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor