Bebeklerde Gaz Problemi

Bebeklerde Gaz Sancısı

Kolik=Gaz Sancısı

Kolik, herhangi bir sağlık problemi olmayan bebekte, yüksek sesle ve ani ağlama, bacaklarını karnına çekme ile karakterize kontrol edilemeyen ağrıdır.

Koliği olan bebeğin özellikleri nelerdir?

Genellikle bebek üç aylıktan daha küçüktür. 3. Aydan itibaren genellikle kaybolur. Bazı bebeklerde 6.-9. Aya kadar sürebilir.

Gazlı bebekte sürekli ağlama üç saatten daha fazla sürer. Ağlama ani başlar ve çığlık atar tarzdadır. Bu durum haftada üç kereden fazla tekrarlanır.

Genellikle akşam saatlerinde (18.oo-24.oo) olur ve gece daha çok şiddetlenir.

Bebek son derecede huzursuzdur.

Bacaklarını karnına çeker ve gazını çıkartır.

Gazlı bebeği olan aileler bu durumdan çok hoşnutsuzdur ve bütün ev halkı huzursuzdur.

İlk bebekle sonrakiler arasında, kız bebekle erkek bebek arasında sıklık farkı yoktur. Ağlamalar yüzünden bütün aile uykusuz kalır. 

Gaz sancıları, bebek 2 haftalık olduğunda başlar, 4. haftada şiddetlenir, 3. Ayda büyük ölçüde kaybolur. Ne yazık ki, az sayıda bebekte, 6-9. aya dek devam edebilir.

Koliğin sebepleri nelerdir?

Sebebe yönelik olarak farklı teoriler vardır.

En çok suçlanan sebep çocukların gelişmemiş sindirim sistemleridir. Bebeğin emdiği anne sütünün ya da mamanın parçalanıp sindirilmesini sağlayacak enzimler (Bebeğin emdiği anne sütü yada mamanın parçalanıp sindirilebilmesi için gereken barsak ve pankreastan salgılanan maddeler) ilk üç ayda yetersizdir.

Uygunsuz beslenme teknikleri ; Hızlı besleme, aşırı besleme, beslenme sırasında çocuğun fazla hava yutması (uygunsuz emzirme tekniği, çocuğun emzirme sırasında burnunun tıkalı olması, emzirme sonrası gaz çıkartılmaması)

Aile ve çocuk arasındaki gerginlik

Annenin yada çocuğun diyetinde inek sütünün olması ve bebeğin bunu sindirememesi, inek sütü alerjisi

Anne ve babanın sigara içmesi koliği olan bebeklerde sık rastlanan bir durumdur.

Kolik tehlikeli midir?

Hayır, ev halkını huzursuz edip uykusuz bırakmak dışında hiç bir tehlikesi yoktur! Tek bir şartla; bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından, ağlama ve huzursuzluğun fıtık vb. herhangi bir nedene bağlı olmadığının belirlenmesi gerekir.

Koliği Olan bebeğin bakımı nasıl olmalıdır?

Bebeğin beslenmesi sırasında uygun emzirme tekniği kullanılmalıdır. Bebek annenin göğsünün kahverengi kısmını tamamen ağzına almalıdır.

Beslenme sırasında çocuğun burnunun tıkalı olmadığına emin olunmalıdır.  Eğer tıkalı ise açmak için serum fizyolojik kullanılabilir.

Beslenme sonrası çocuğun gazı çıkartılmalı ve çıktığından emin olunmalıdır.

Annenin diyetinden gaz yapan yiyecekler kaldırılmalıdır.

Eğer inek sütü alerjisinden şüpheleniliyorsa en az üç gün süre ile annenin diyetinden inek sütü çıkarılmalı ve bebeğin şikayetlerinin azalıp azalmadığı takip edilmelidir. Değişiklik yoksa, rahatça süt içmeye devam edebilirsiniz, çünkü emziren anne diyetinde günde 500 mililitre süt olması aslında kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından gereklidir.

Annede gaz yapan gıdalar bebektede gaz yapar. Baharatlı gıdalar, kuru baklagiller bazı sebzeler sorumlu tutulmuştur. Alkol ile çay-kahve de şüpheli maddelerdendir.

Eğer bebek mama alıyorsa gaz yapmayan mamalar tercih edilmelidir.

Bebeğin bulunduğu ortamda, evde sigara içilmemelidir.

Sedatif, antispazmotikler, simethicone gibi ilaçlar çocuğu rahatlatmak için tercih edilebilir.

Çocuğa gaz çıkartmasına yardımcı olacak uygun pozisyon verilmelidir.

Share Share Editor: editor | Posted: 2011/01/23 | Views: 4014

Comments

4 + 19 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor