Fairouz (Feyruz) Dinle

Arapça'da Feyruz (firuze), turkuaz anlamına gelen bir kelimeden adını alan ve "Lübnan şarkıcılığının First Lady'si" olarak tanınan ünlü sanatçı Fairuz şarkılarından bir liste düzenledik. İyi dinlemeler.

  1. Fairouz - Nahna Wil Amar Jiran
  2. Fairouz - Ya Tair
  3. Fairouz - Othkorini
  4. Fairouz - Nassam Alayna
  5. Faioruz - Dak  Khilkeh
  6. Fairouz - Zourouni
  7. Fairouz - Watani 
  8. Fairouz - Kifak Ante
  9. Fairouz - Ahtarif El Houzna
  10. Fairouz - Habaytak Bisayf
  11. Fairouz - Kifak İnta 
  12. Fairouz - Fee Khahwa Al mafrak
  13. Fairouz - Shubibi
  14. Fairouz - Ana Andi Haneen
  15. Fairouz - Bint El Shalabiya
  16. Fairouz - Aatini Nay
  17. Fairouz - Al-quds Al atiqa
  18. Fairouz - Sa Alouni Annais
  19. Fairouz - Edash Kan Fi Nas
  20. Fairouz - Habaytak Ta Nsit Elnaum
  21. Fairouz - Al Bosta
  22. Fairouz - Ahwak
  23. Fairouz - Alyadi Elyadi
  24. Fairouz - Oudak Ranan 
  25. Fairouz - İsmike
  26. Fairouz - Dahlak Ya Tair 
  27. Fairouz - Nassam Alayna al Hawa
  28. Fairouz - Khalik Bel Bait  
  29. Fairouz - Li Beirut
  30. Fairouz - Ya Ana Ya Ana
  31. Fairouz - Ya Mersal El Maraseel

 

 

Fairouz (Feyruz) Kimdir?

Fairouz, asıl adıyla Nouhad Haddad, Lübnanlı şarkıcı. Mardinli Wadi Haddad ile Lübnanlı Süryani-Maruni Liza Alboustani'nin ilk kızı olarak 21 Kasım 1935'te Jabal Alarz'da doğdu. Ailesi Süryani ortodoks Hıristiyandır.

Nouhad Haddad, 21 Kasım 1935'te Jabal al Arz, Lübnan'da Maronit bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aile daha sonra Beyrut'un Zuqaq el Blatt bölgesine taşındı. Beyrut'un Patrikhanesi'ne bakan, komşuyla paylaşılan bir mutfağı olan tek odalı klasik bir Lübnan evinde yaşadı. Babası Wadīʿ, Mardin'den göçen bir Süryani'ydi ve bir baskı evinden dizgici olarak çalışıyordu. Annesi Lisa ise evde dört çocuğu, Nouhad, Youssef, Hoda ve Amal'a bakıyordu.

Nouhad utangaç ve okulda çok arkadaşı olmayan bir çocuktu. Ancak yaz aylarını geçirdiği Debbieh böglesinde yaşayan büyükannesine çok bağlıydı. Nohuad, kırsal köy hayatından zevk alıyordu. Gün içinde Nouhad büyükannesine atların bakımında ve yakındaki su kaynağından su getirme işinde yardım ediyordu. Pınara gidip gelişinde şarkı söylemeyi seviyordu. Akşamları ise mum ışığında büyükannesinin anlattığı hikayeleri dinliyordu.

10 yaşında Nouhad, olağan dışı sesi ile okulda dikkat çekti. Tatilde düzenlenen okul müsamerelerinde düzenli olarak şarkı söylüyordu. Şubat 1950'de okul şovlarından birine katılan Lübnan Konservatuvarı öğretmeni ve aynı zamanda ünlü bir müzisyen olan Mohammed Fleyfel'in dikkatini çekti. Sesi ve performansından etkilenen Fleyfel, Feyruz'u konservatuvara gitmesi konusunda etkiledi. Önce, Nouhad'ın tutucu babası onu konservatuvara gönderme konusunda isteksiz olsa da, kardeşinin de onunla birlikte gitmesi koşuluyla izin verdi. Nouhad'ın ailesi toplu olarak onun müzik kariyeri yapmasına destek oldu.

Mohammed Fleyfel, Nouhad'ın yeteneğiyle çok ilgilendi. Eğitiminin dışında, Kuran'dan ayetleri okumayı öğretti. Bir kez şarkı söylerken, Lübnan Radyo İstasyonu ve müzisyen (ayrıca ünlü Lübnanlı şarkıcı Majida Roumi'nin babası olan) Halim el Roumi'nin dikkatini çekti. Roumi onun sesinden etkilendi ve Arap notalarının yanında Batı notalarını da rahatça söyleyebilme yeteneğini farketti. Nouhad'ın isteği üzerinde, el Roumi onu Beyrut'taki radyo istasyonu korosuna şarkıcı olarak atadı ve onun için şarkı bestelemeye başladı. Nouhad'ın sahne adını "Turkuaz" anlamına gelen Arapça bir kelime olan "Feyruz" yaptı.

Kısa bir süre sonra, Feyruz, radyoda müzisyen olarak çalışan Assi ve Mansour Rahbani kardeşler ile tanıştırıldı. Üçlünün kimyası tuttu ve Assi, Feyruz için şarkılar bestelemeye başladı. Onun için yazdığı üçüncü şarkı olan 'Itab, tüm Arap dünyasında kısa sürede bir hit oldu ve Arap müzik sahnesinde Feyruz'u en önemli Arap şarkıcılarından biri yaptı. Assi ve Feyruz 23 Ocak 1955'te evlendi ve Feyruz, Assi'nin inancı olan Yunan Ortodoks inancına geçti.

Feyruz ve Assi'nin dört çocuğu oldu: Ziad, müzisyen ve bestekar, Layal (1987'de beyin kanamasından öldü), Hali (menenjit nedeniyle çocukluktan beri felçli) ve Rima, fotoğrafçı ve yönetmen.

Feyruz, ilk büyük konserini 1957'de, dönemin Lübnan başkanı Camille Chamoun tarafından düzenlenen Uluslararası Baalbeck Festivali'nde, İngiliz balerin Beryl Goldwyn ve balet Rambert ile beraber verdi. Feyruz, şovdan 1 Lübnan Lirası kazandı. Yıllar içinde yer aldığı müzikal operettalar ve konserler, Feyruz'un Lübnan ve Arap Dünyası'nın en popüler şarkıcılarından biri olmasını sağladı.

1960'larda Feyruz, Halim Roumi'nin deyimiyle "Lübnan şarkıcılığının First Lady'si" olarak tanımlanıyordu. Bu dönemde, Rahbani kardeşler, Feyruz için yüzlerce ünlü şarkı, operattalarının bir çoğunu ve 3 sinema filmini hazırladı.

1969'da, Cezayir Başkanı Houari Boumedienne huzurunda özel konsere çıkmaması nedeniyle altı ay boyunca Lübnan radyo istasyonlarında Feyruz şarkıları yasaklandı. Bu olay, popülaritesinin artmasına sebep oldu. Feyruz açıklamasında her zaman her ülke ve bölgede halklara şarkı söyleyeceğini ancak asla bir birey için şarkı söylemeyeceğini belirtti.

1990'larda, Feyruz altı albüm yayınladı (yayınlanmamış şarkıların da bulunduğu iki Philemon Wehbe saygı albümü, bir Zaki Nassif albümü, üç Ziad Rahbani albümü ve Ziad tarafından düzenlenmiş bir Assi Rahbani saygı albümü) ve büyük çaplı konserler düzenledi. Bunların en önemlisi Beyrut'un iç savaş döneminde yıkılmış olan merkezi Şehitler Meydanı'nın Eylül 1994'te yeniden düzenlenmesi nedeniyle düzenlenen konserdi. 1998'de Uluslararası Baalbeck Festivali'ne 25 yıl aradan sonra çıkıp, 1960 ve 1970'lerde çok ünlü olan üç oyununun en önemli şarkılarını seslendirdi.

Ayrıca 1999'da çoğunun Araplardan oluştuğu 16,000'den fazla seyirciye Las Vegas MGM Arena'da konser verdi. Bundan itibaren 2000-2003 arasında Lübnan'da Uluslararası Beiteddine Festivali, 2001'de Kuweit, 2002'de Paris, 2003'te ABD, 2004'te Amman, 2005'te Montreal'de, 2006'da Dubai'de, Abu Dhabi'de, Baalbeck'te, BIEL'de, 2007'de Atina ve Amman'da, 2008'de Şam ve Bahreyn'de biletlerinin hepsinin satıldığı konserler verdi.

Feyruz, günümüzde çoğunlukla bestekar oğlu Ziad ile çalışmaktadır. Yeni milenyumdaki ali albümü "Wala Keef" 2002'de yayınlandı. 2008'de Şam'de verdiği konser, Lübnan ve Suriye arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle büyük tartışma yarattı. Bazı milletvekilleri Feyruz'a konseri iptal etmesi teklifinde bulundu. Suriye'de 7000 hayranı tarafından, arabasının Suriye sınırından geçmesi ile çığlıklarla karşılandı. Neredeyse her Suriye medya biriminde Feyruz şarkıları çaldı. Radyo kanalları, TV kanalları, restoran ve kafeler, Feyruz'un 20 yıllık aradan sonra Suriye'ye gelmesinin etkisi altındaydı. Ancak bu tartışma Lübnan'daki popülaritesini etkilemedi ve Batı Beyrut'ta yüzlerce kişi karşısında Cuma Toplu Duası'nda yer aldı.

Feyruz'un "Eh... Fi Amal" isimli yeni albümü 7 Ekim 2010 yılında yayınlandı. Albümdeki şarkılar Ziad Rahbani tarafından yazılmıştı. 7 ve 8 Ekim'de Beyrut'taki BIEL Sahnesi'nde iki konser verdi. Bu konserler Rahbani Kardeşler oyunu "Sah El Nom"un 2006'daki yeni versiyonu için verilen Aralık 2006 konserinden sonraki ilk Beyrut konseriydi.

Kaynak: wikipedia.com

Share Share Editor: asmer | Posted: 2012/01/29 | Views: 42211

Comments

16 + 13 =
ayşe gül 11/11/2012 01:38:55
hehe,buna da şükür, çok teşekkürler:)
editor 11/11/2012 01:30:42
Ama Arap müzikleri dinlemek isterseniz, başka sitedeki aşağıdaki adreste çok güzel müzikler var.

http://www.mbirgin.com/?c=HTML&ID=187&t=muzikiledunyaturu-2arapulkeleriworldjourneywithmusic-2arabiccountries

Birkaç fairuz şarkısı da v...
editor 11/11/2012 01:20:33
Buyurun bakalım...
Şansınız varmış, aramada hemen karşıma çıktı. :)

http://www.shira.net/music/musicclips/nihna-wil-amar-jiraan-feiruz.mp3

Ama sanırım sadece 1 dakika imiş malesef. Şansınıza küsün. :P
ayşe gül 11/11/2012 00:43:42
mp3 formatı yok mu arşivlerde bi yerlerde. en azından nahna wil'in?
editor 11/11/2012 00:39:54
Anladım...
O halde büyük ihtimalle youtube sitesine erişemediğiniz için bu sayfadaki Feyruz şarkılarını dinleyemiyorsunuz.

Daha sonra normal internet ile bağlandığınızda sorun devam ederse lütfen bildiriniz.

Teşekkürler.
ayşe gül 11/11/2012 00:31:01
player yüklü, belki eskimiştir diye bi daha yükledim, yine izleyemedim. verdiğiniz örnek linke de erişemiyorum. wireless'in nimetlerinden faydalanarak yandaki okulun internetini kullanıyorum. biçok siteye erişim engelli:(
editor 11/10/2012 22:38:41
Merhaba ayşe gül.
Sorun tam olarak anlaşılmamıştır. Flash Player kurulu ise izleyebilmeniz gerekiyor.

Örnek olarak şu videoyu izleyebiliyor musunuz?

http://www.youtube.com/embed/Briw30_4PRM
ayşe gül 11/10/2012 22:28:02
chrome'dan açtım yine dinleyemiyorum. halbusem nasıl dinleyesim geldi şimdi nahna wil amar jiran'ı:(
ayşe gül 11/10/2012 22:05:22
ya neden dinleyemiyorum? hangi programı indirmem gerek:(
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor