Lavanta Yağının Faydaları

Mucizevi Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta, günümüzde dünyanın her bölgesinde en çok tercih edilen bitkidir ve lavanta bitkisinden yapılan yağa kaynaklık etmektedir. Eski yazılı metinleri incelediğimizde lavanta yağının uzun bir süredir tıp ve din gibi hayatımızda yer alan  alanlarda kullanılmıştır.

Mısır halkı lavanta yağını ölülerini mumyalama esnasında ve güzellik sektöründe parfüm olarak kullanmışlar. Romalılar ise kişisel olarak, banyoda; hazırladıkları yiyecekleri pişirirken yemeklerde ve bulunulan ortamdaki havayı kokusuyla yumuşatmak için kullanmışlardır.

Peki lavanta yağı günümüzde  vücudumuzda  ne gibi olumlu etkilere sebep oluyor ve hangi alanlarda kullanılıyor bakacak olursak;

  • Günlük hayattaki yaşanan olaylarla beliren ve anlık değişebilen,  kaygı ve duygusal stresimizin azaltılmasında kullanılır.
  • Ciddi derecede olmayan yanıkları ve yaraları iyileştirir.
  • Yorucu bir günün ardından çok yorgun olsak bile uyku problemi çekenler için uyku düzenini geliştirdiği bilinir.
  • Cilt rengini düzeltir ve sivilce oluşumunu azaltır.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar ile yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Pek çok kişide görülebilen egzama ve sedef hastalığını iyileştirir.
  • Ve baş ağrılarını hafiflettiği, görülür.

Neden Lavanta Yağı ?

Lavanta yağının faydalarını dört ana başlıkta sıralayarak, sağlığa ilişkin faydaları ve kullanmayı düşünmemiz gereken sebeplere değinecek olursak;

1. Antioksidan ve Lavanta

Zararlı bakteriler, kişi için en tehlikeli ve en yaygın risk faktörü, bağışıklık sisteminde çöküntüye sebep olur ve vücuda inanılmaz zararlar verebilir. Lavanta esansiyel yağı doğal bir antioksidandır.

Örneğin, Çinli araştırmacılar, lavanta yağının, vücudumuzdaki en güçlü üç antioksidanın verebileceği gücü, lavanta yağı kullandıktan sonra 22 saat içinde bu maddelerin tekrar üretimine katkı sağladığı görülür.

Ayrıca, Romen bilim adamları, günde 60 dakika lavanta yağı ile hazırlanan buharı teneffüs ettikten sadece yedi gün sonra benzer sonuçlar görmüşlerdir. Buhar içindeki lavanta yağının, hücreleri kanser oluşumunun etkisinden koruduğunu gözlemlemişlerdir.

2. Diyabet Tedavisi

Lavanta ile ilgili 2014 yılında yapılan bir araştırmada; Tunuslu birkaç bilim insanı lavanta yağının şeker hastalığının tedavisinde yararlanıp, yararlanamayacağını test etmek isterler. 15 günlük bir çalışma sonrasında, araştırmacılar, lavanta yağının; kan şekerinde artışın azalması, metabolik bozuklukların yok olması, kilo artışının önlenmesi ve karaciğer ile böbrekte antioksidan tükenmesini azaltmaya iyi geldiğini gözlemlediler.

3. Ruh Halini Olumlu Yönde İyileştirir ve Beyni Destekler

2013 yılında yapılan araştırmalarla lavantanın  vücutta oluşan nörolojik bozukluklara karşı koruma özelliği olduğunu ortaya koydular. Lavanta migreni, stres, kaygı ve depresyon gibi nörolojik sorunların tedavisi için kullanılmıştır.

Başka bir araştırmada ise; lavanta yağının 80 mg'lık kapsüllerle ek olarak alınmasının anksiyete, uyku bozukluğu ve depresyonu en aza indirdiği bulundu. Ayrıca, çalışmada anksiyete, uykusuzluk ve depresyon tedavisinde lavanta yağı kullanmanın olumsuz yan etkilerine rastlamamışlardır.  Lavanta esansiyel yağ buharının günde 60 dakika solunması kişideki stresi de önlemektedir.

4. Düzenli Uyku ve Uykusuzluğa Karşı Lavanta

Üniversite öğrencileri üzerine yapılan bir araştırmada, lavanta yağı kullanmanın uyku kalitesini yüzde altmış oranında arttırdığı tespit edilmiştir. Buna uyku süresi, uykuya dalma süresi, dinlenme ve uykusuzluk belirtileri de dahil edilmiştir.

Uyku kalitesini arttırmaya çalışıyorsanız, uykudan önce veya uyku esnasında etrafa yayılmasını sağlayacak, buharlı bir suyun içine birkaç damla lavanta yağı damlatılıp bir kapta odamıza koyabiliriz. Doğrudan boynunuza ve göğüsünüze de bu yağı uygulayabilirsiniz.

Rahat uyumayı sağlayan lavanta yağına ek olarak şunu tavsiye etmekteler; roman papatyası yağı ve magnezyum yağı karışımının  beraber kullanılmasıdır. Stresden kurtulmak ve uykunuzu iyileştirmek için yatmadan kulağınıza lavanta yağı ile masaj yapmakta etkili olacaktır.

 

Share Share Editor: misti | Posted: 2017/06/19 | Views: 1938

Comments

15 + 20 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim | Kullanım Şartları
Editor